top of page
Yazarın fotoğrafıUzm. Dr. Lale Yeprem

Sorun genetiğimizde değil, yaşam tarzımızda!

Geçmeyen bağırsak sorunları, verilemeyen kilolar, dinmeyen ağrılar, hayatımızı zindana çeviren hastalıklar… Çoğu zaman karşılaştığımız tüm sağlık sorunlarımızın genetik mirasımızla ilgili olduğunu düşünürüz. Aslında DNA’mız sağlığımızın sadece %3’üne etki ediyor. Geri kalan %97’den ise epigenetiğimiz sorumlu. Yani birçok sağlık sorununda, genetiğimizin değil, epigenetiğimizin kurbanı oluyoruz.



Epigenetik beslenme ile sağlığınıza hükmedin.
Epigenetik beslenme ile sağlığınıza hükmedin.

Vücudunuza hükmedin


Epigenetik, beslenme düzenimiz ve yaşam tarzımızın genlerimizi nasıl etkilediğini araştıran bir bilim dalı. Beslenme ve yaşam stilimizi kontrol ederek nasıl daha sağlıklı bireyler olacağımız hakkında bize bilgi veriyor.


Her insanın farklı bir genetik yapısı var. Her genetiğin de ihtiyacı olan besinler ve kaçınması gereken besinler var. Yanlış yiyeceklerle beslendiğimizde vücudumuza DNA’mızı sıkıntıya sokan yapıtaşları almış oluyor. Doğru beslendiğimizde ise DNA’mızın tüm gücünü bize sağlık olarak yansıtabileceği yapıtaşlarını almış oluyoruz.


Nasıl ki elbise seçerken vücut tipimize, üstümüze olması, bize yakışmasına göre alışveriş yapıyorsak; yemek seçerken de DNA’mıza göre seçimler yapmalıyız. Herkesin ayrı bir pantolon bedeni olduğu gibi herkesin de ayrı bir beslenme ihtiyacı vardır.



Ne yiyeceğimizi nasıl bileceğiz?


Alman biliminsanlarının geliştirdiği CellWellBeing adlı epigenetik bir test var. Bu test, vücudumuzun gıda intoleransına bakarak hangi vitamin, aminoasit ve yağ türlerine ihtiyacımız olduğunu söylüyor. Hangi antioksidan ve detoks türlerine vücudumuzun daha iyi tepki vereceğiniz ölçümlüyor. Ben de hastalarıma bu testi yaparak onlara 90 günlük beslenme programları sunuyorum. Kişinin genetik yapısına özel beslenme programları sayesinde birçok hastalıkta hızlı iyileşme sağlıyoruz.



CellWellBeing testi nasıl yapılıyor?


Saçınızdan 4 tel alınıyor. Bu saç tellerinin kökleri, biyoteknoloji yardımıyla özel bir analizden geçiriliyor. Ardından vücudunuzun neye ihtiyacı olup neyden kaçınması gerektiğine dair uzun bir rapor oluşturuluyor.


Bu raporda vücudunuz;

  • Vitamin ihtiyacı

  • Mineral ihtiyacı

  • Aminoasit ve protein dengesi

  • Temel yağ asidi oranları

  • Gıda intoleransı

  • Bakteri, mantar, parazit durumu

  • Toksik ağır metal oranı

  • Radyasyona maruziyet durumu

  • Elektrikli cihazlara maruziyet durumu

hakkında geniş bilgiler sunuyor.


Sağlık sorunlarımız için genetiğimizi suçlamak yerine, epigenetik analiz ile vücudumuza nasıl iyi davranabileceğimizi öğrenebiliriz. Sağlık potansiyelimizi doğru beslenme ve doğru yaşam tarzı ile ortaya çıkarabiliriz.

Comments


bottom of page